Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
green-globe-152856-m

De kansrijke symbiose van toerisme en duurzaamheid

Door: | januari 20, 2015

Ik lees artikelen en kijk documentaires over natuurgebieden die vervuild en kansloos achterblijven, nadat oliemaatschappijen hun werk hebben gedaan. Ik hoor verhalen over grote Chinese netwerken, die structureel zeldzame dieren laten afslachten voor het verkrijgen van ivoor, genitaliën en andere lichaamsdelen van deze prachtige beesten. Hierdoor besef ik maar weer hoe blij en trots in ben om in het toerisme te werken. Vooral met mijn recente reiservaring op zak, opgedaan tijdens een onvergetelijk bezoek aan Botswana. Onze branche is zo slecht nog niet. Toerisme en duurzaamheid gaan hand in hand en zonder het één, geen toekomst voor de ander.

Ongeveer 60% van de bevolking in Noord-Botswana is werkzaam in natuurbehoud en toerisme. De overheid heeft een duurzaam en stimulerend beleid voor het behoud van dieren en van de natuur. Toeristische ondernemingen kunnen niet anders dan dit volgen. Maar ze doen meer; ze investeren in lokale gemeenschappen en kansarme kinderen.

Zo investeert Wilderness Safaris bijvoorbeeld een deel van hun winsten uit toerisme in het milieuvriendelijk runnen van safarikampen, bescherming van bedreigde dieren, levensonderhoud, training en begeleiding van lokale gemeenschappen. Het opvoedingsprogramma “Children in the Wilderness” richt zich op de ontwikkeling van kinderen op het gebied van natuurbehoud en brengt ze waardevolle levenslessen bij.

Toerisme biedt reizigers unieke ervaringen, maar als het ook nog eens de toekomst van onze planeet én die van lokale gemeenschappen ten goede komt, laat dat mij met een trots gevoel achter.

Fred van Eijk
General Manager Travel Counsellors

Deel dit artikel

Reacties