Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
Free_Wifi_bwdd

Égalité, Fraternité, Connectivité

Door: | september 3, 2014

Binnen afzienbare tijd zullen we overal op internet kunnen zonder hiervoor te betalen. Dat weet u, dat weet ik, en dat weten alle bedrijven in het toeristische industrie ook. Kom je tegenwoordig in een hotel of restaurant, grote kans dat je met een password dat op de menukaart staat, op internet kan. Dit is overigens niet alleen in Europa zo. Zelfs toen ik onlangs in Vietnam was en een trekking maakte in de bergen, bleek de overnachting bij de tribal village gewoon te zijn voorzien van free wifi. Alles voor de reiziger niet waar?

 

Primeur

Juist daarom is het zo gek dat op veel luchthavens in Europa nog geen onbeperkt gratis wifi wordt gegeven. Natuurlijk kan je inmiddels op veel luchthavens een kwartier of zelfs een uur of meer online, maar daarna is het afgelopen. Op zich is dit natuurlijk voldoende als je een korte wachttijd hebt, maar uit ervaring weet ik dat je er ook wel eens langer dan nodig bent. Gelukkig kan je sinds deze zomer op Charles de Gaulle luchthaven in Parijs onbeperkt wifi krijgen. De luchthaven had daarmee de primeur als eerste grote Europese luchthaven ongelimiteerd internet aan te bieden. Daarnaast werd gisteren ook bekend dat Schiphol luchthaven in Amsterdam ook is overgestapt over onbeperkt gebruik van wifi.

 

Slimme zet

Zowel Charles de Gaulle als Schiphol stellen dat inmiddels de perceptie van gratis wifi in de afgelopen jaren is veranderd. Van een leuke extra service tot een commodity of basisbehoefte, net zoals bij hotels en restaurants en andere publieke domeinen is gebeurd. Het lijkt een slimme zet, zeker gezien het feit dat via beide luchthavens voor overstap reizigers bedienen die lang moeten wachten. Zo kunnen de zakelijke reizigers hun werk doen, kunnen mensen inchecken en via skype het thuisfront laten weten dat ze iets later komen door de vertraging opdat ze thuis niet ongerust hoeven zijn.

 

3000 procent

Voor Charles de Gaulle is het fijn dat er weer eens goed nieuws uit Parijs komt. Uit een rapport van CNN (2011) bleek namelijk dat het de meest gehate luchthaven van de wereld te zijn. Met het vooruitzicht dat de Europese kampioenschappen voetbal van 2016 in Frankrijk worden gehouden, moet het Franse office du tourisme gedacht hebben dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met een charme offensief. Eerdere relatief kleinere luchthavens gingen al voor, zoals Helsinki Airport in Finland die al sinds 2009 onbeperkt wifi aanbiedt. Uit recent onderzoek van de data uit Helsinki blijkt dat het gebruik van wifi op de luchthaven tussen  2009 en 2013 met 3000 procent is gestegen. Hiermee komt ook direct de grootste uitdaging aan het licht. Hoe zorg je er voor dat de infrastructuur deze groei aan kan en wat zijn daarvoor de investeringen? En wegen deze kosten op tegen de free publicity en indirecte goodwill?  Dit zal de tijd leren, maar mijn verwachting is dat veel andere luchthavens snel het voorbeeld van Schiphol en Charles de Gaulle zullen volgen.

Deel dit artikel

Reacties