Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
witwnpb.beeld.blog

Gecontroleerd verdwalen

Door: | oktober 22, 2014

Alle beschikbare reviews van een hotel checken. Avonden surfen voor dat ene authentieke wintersportadres. Zijn de stranden wel echt parelwit? Heb ik echt de allergoedkoopste vlucht? Toch nog even dubbelchecken. Herkenbaar? Ja, natuurlijk.

 

Irritant

We hopen alles te kunnen controleren in het leven en de vakantie is bij uitstek daarvoor ‘ideaal’. Wat ben je blij als het strand inderdaad exact lijkt op het plaatje op je scherm. Een teleurstelling minder. Afgevinkt. Check. Zo heeft het toeristenbureau van Florida in samenwerking met Google 825 mijl van haar stranden in kaart gebracht middels virtual exploration om de verwachtingen te managen. Thuisgekomen lees je net over de ultieme surfspot twee kilometer verder van je witte strand. Balen. Gemist. Irritant.

 

Altijd anders

Met andere woorden, hoe gedegen je je ook reis plant, het loopt toch altijd anders. Ja, ook bij een all-inclusive. Dat noemen sommige reizigers juist ‘leuk’. Andere vakantiegangers ‘een nachtmerrie’. Door de overload aan informatie, mis je misschien het leukste van reizen: het toeval, het onverwachte, het verdwalen. ‘Stop met het kapot-Googlen van je vakantie en laat je gewoon verrassen’, zegt Raymond Klompsma, mede-eigenaar van het reisbedrijf sprs.me in het komende nummer van TravMagazine. Leuk concept heeft dit bedrijf. Je kiest een vakantiethema (‘Girls Only’, ‘Sunsation’, ‘Broke’ etc.) en je voorkeuren. Sprs.me zoekt een vlucht en accommodatie. Per post krijg je een kraskaart opgestuurd. Daar staat de vertrektijd, temperatuur van de bestemming en de sprs-code op. Op het vliegveld voer je de krascode in en inchecken maar. Met andere woorden ‘stop control freaking your trip’.

 

Nieuwe trend?

Het credo van de website en blog Flaneur Society is ‘Go on an Urban Safari’. ‘Wandering without destination’ kun je leren, want Flaneur Society heeft een gids ontwikkeld, ‘The Guidebook to Getting Lost’. In elke willekeurige stad toepasbaar en gaat als volgt: Neem de dichtstbijzijnde bus naar het centrum. Stap uit na twaalf haltes. Ga de eerste straat rechts. Dat maakt een stad interessant en de reiservaring onvergetelijk. Daar zijn we toch naar op zoek, die onvergetelijke belevenis?
Ook in de App Store zie je nieuwe initiatieven op dit gebied. Serendipitor is een navagatie-app van Nederlandse bodem. Het klinkt tegenstrijdig, maar met deze app kun je alternatieve routes plannen dan de meest efficiënte. Je voert je vertrekpunt en eindbestemming in en de mate van ‘afwijking’, afhankelijk hoeveel tijd je hebt. Gecontroleerd verdwalen, als het ware.

Kunnen we dan van een trend spreken, trendwatchers?

Deel dit artikel

Reacties