Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
vakantiewerken

Internet onmisbaar op vakantie

Door: | september 10, 2015

Internet is onmisbaar op vakantie. Twee derde van de Nederlandse vakantiegangers houdt bij het kiezen van de accommodatie rekening met wifi. En negen op de tien vakantiegangers zijn online tijdens de vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder meer dan duizend Nederlanders.

E-mail en WhatsApp worden dagelijks bijgehouden door ruim 40 procent. Het gemak waarmee vakantiegangers online kunnen zorgt dat één op de drie tijdens vakantie werkt. Drie op de tien werken meer dan vorig jaar, terwijl ze dit helemaal niet prettig vinden. 

Bijna negen op de tien (86 procent) Nederlanders zijn online op vakantie. In 2014 was dit nog 80 procent. De smartphone wordt hiervoor het meest gebruikt (79 procent). Twee derde van de Nederlanders zet wel roaming uit als ze op vakantie gaan.

Wifi op de vakantieaccommodatie blijft belangrijk, stelt Multiscope. Twee derde houdt bij de oriëntatie rekening met wifi op de accommodatie – al blijkt uit onderzoek van Hotelgrouper.com dat dit niet de belangrijkste keuzefactor is. In 2014 was dit nog 60 procent. Een op de zeven vakantiegangers let hier minder op en regelt extra mobiel internet. Overigens bezocht in 2011 nog 37 procent een internetcafé. Nu is dit slechts 6 procent. Een derde heeft door internet wel het gevoel dat ze niet echt weg zijn. En Nederlanders vinden het ook soms vervelend als anderen in het reisgezelschap met hun smartphone in de weer zijn (62 procent).

Vaker contact met thuisfront
De helft van de vakantiegangers heeft door internet op vakantie vaker contact dan vroeger met familie en vrienden. De belangrijkste reden om online te gaan is dan ook om privémail en WhatsApp bij te houden. Dagelijks checkt 43 procent privémail en 42 procent is dagelijks bezig met WhatsApp. Privémail (85 procent minimaal een keer per week) en WhatsApp (80 procent) worden het vaakst gebruikt, maar daarnaast zijn vakantiegangers vooral online om iets specifieks op te zoeken (84 procent minimaal een keer per week), de weersverwachting te bekijken (82 procent) of het nieuws te volgen (75 procent). De helft van de vakantiegangers controleert zijn saldo online tijdens de vakantie.

Vaker op social media
Het gebruik van social media is verder toegenomen. In 2015 kijkt 70 procent frequent op social media tijdens hun vakantie. Vorig jaar was dit 66 procent. Vooral het dagelijks gebruik is toegenomen: van 29 procent naar 35 procent. Acht op de tien social media gebruikers lezen social posts van anderen. Vier op de tien plaatsen ook berichten op social media. Overigens vindt 60 procent het raar wanneer iemand bijna iedere dag zijn belevenissen op social media deelt. Vakantiefoto’s worden niet of nauwelijks meer bewaard tot na de vakantie. Bijna zes op de tien (57 procent) vakantiegangers delen de foto’s tijdens de vakantie, vooral via WhatsApp (75 procent). De helft deelt de foto’s via social media en 28 procent verstuurt ze per mail.

Werken tijdens vakantie
Een op de drie vakantiegangers met een baan onderbreekt de vakantie om te werken. Voor een derde van hen is het noodzakelijk om te werken tijdens de vakantie. Van een op de vijf vakantiegangers met een baan wordt verwacht dat ze bereikbaar zijn op vakantie. Van één op de twaalf verwacht de werkgever zelfs dat ze werken. Drie op de tien geven aan meer te werken dan vorig jaar. Meer vakantiegangers (70 procent) dan een jaar geleden (60 procent) vinden het niet prettig om (online) te kunnen werken. Slechts 8 procent is er blij mee dat ze door kunnen werken, terwijl dit vorig jaar nog 14 procent was. De tegenstanders vinden dat vakantie gerespecteerd moet worden. De voorstanders vinden het onder andere een voordeel dat zij geen overvolle mailbox hebben bij terugkomst.

Deel dit artikel

Reacties