Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
ScreenprintGoogle

Ryanair wil (nog steeds) af van metazoekmachines

Door: | juli 28, 2015

Ryanair heeft een brief geschreven naar de directie van vier andere grote Europese airlines om samen te werken tegen prijsvergelijkingssites. Dit heeft directeur Michael O’Leary gezegd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Opvallend, want Ryanair werkt sinds vorig jaar samen met Google Flight Search.

Om welke collega-luchtvaartmaatschappijen het gaat, is niet bekend. O’Leary wil in elk geval dat zij op elkaars website de tarieven gaan vermelden om zo de meta-zoekmachines de wind uit de zeilen te nemen. Hij denkt niet dat dit averechts zal werken op de boekingen. ‘Gezien het feit dat we meestal zo goed als vol zitten met een laadfactor van 90-plus procent is het niet zo dat we passagiers kunnen afpakken van de andere airlines. Integendeel, misschien profiteren zij wel van de overloop als de Ryanair-vluchten vol zitten.’

Het was al langer bekend dat Michael O’Leary een afkeer heeft van meta-zoekers zoals Skyscanner. Die linken immers niet alleen naar de boekingsmachine van de airlines zelf, maar ook naar OTA’s. En Ryanair houdt de boekingen liever binnenshuis. Daarom werd begin 2014 de samenwerking met Google wereldkundig gemaakt. Alle Ryanair-tarieven zijn te vinden op Google Flight Search. De boeking verloopt rechtstreeks bij de airline. Inderdaad, O’Leary werkt samen met een prijsvergelijkingssite. Zijn hoop was dat dit de manier waarop Ryanair-tickets worden geboekt, fundamenteel zou veranderen. ‘We blazen Skyscanner omver’, zei hij toentertijd.

Het nieuwe initiatief om van zijn aartsvijand af te komen motiveert O’Leary als volgt: ”Het is niet logisch dat derden met prijsvergelijkingssites bestaan – als de airlines een afdoende digitaal antwoord bieden dan kunnen deze partijen wel inpakken.’

Overigens hebben geen van de vier aangeschreven luchtvaartmaatschappijen totnogtoe gereageerd op het initiatief van O’Leary.

Deel dit artikel

Reacties