Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties
schatkist (2)

Vakantieganger gooit euro’s over de balk!

Door: | augustus 13, 2014

Veel vakantiegangers zijn op vakantie minder bewust van hun uitgaven dan thuis. Zo geven ze meer uit dan ze van te voren gepland hadden. Zes op de tien zeggen wel eens geld te verkwisten op vakantie. Gemiddeld geven vakantiegangers naar eigen zeggen zo’n 40 euro per dag uit, fors meer dan thuis. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen twee weken onder 50.900 respondenten.

 

Tijdens vakantie minder bewust van uitgaven

Jaarlijks gaan zo’n 12 miljoen Nederlanders één of meerdere keren met vakantie. Vakantie staat vaak in het teken van ontspanning: even weg van huis en de gebruikelijke dagelijkse bezigheden.

 Veel mensen gaan op vakantie ook meer ontspannen om met hun budget, zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Vier op de tien vakantiegangers (41%) letten op vakantie minder op hoeveel geld ze besteden aan eten, drinken, uitjes en andere uitgaven. Dit is bijna twee keer zoveel als het aandeel mensen dat aangeeft op vakantie juist extra op de portemonnee te letten: 23%.

uitgaven vakantie 2014 1

 

Zes op de tien geeft meer uit dan gepland

Omdat mensen op vakantie minder bewust zijn van hun uitgaven geven ze meer uit dan ze vooraf gepland hadden. Bijna zes van de tien (57%) vakantiegangers zeggen op vakantie meer geld te besteden dan van te voren gedacht. Slechts 24% geeft minder uit dan gepland. Dat geld gaat niet altijd naar ‘nuttige’ zaken, aldus de vakantiegangers zelf. Zes van de tien (57%) onder hen geven toe op vakantie wel eens geld te ‘verkwisten’.

 

Consument: uitgaven op vakantie fors hoger

uitgaven vakantie 2014 2

Consumenten laten op vakantie de teugels dus duidelijk vieren. Respondenten op de ING Vraag van Vandaag zeggen per vakantiedag gemiddeld zo’n 40 euro uit te geven (exclusief reis en verblijf). Als ze thuis zijn geven respondenten naar eigen zeggen veel minder uit. Ze schatten in 24 euro per dag te besteden aan hun dagelijkse uitgaven (exclusief vaste lasten), 40% minder dan op vakantie.

 

 

Minder ‘pijn’ door betalen met creditcard

Hoe vakantiegangers hun uitgaven betalen kan een kleine rol spelen bij hun bestedingsgedrag. Zo betalen vakantiegangers relatief vaak met de creditcard. Twee op de drie kaarthouders zeggen de creditcard op vakantie meer te gebruiken dan thuis. Uit onderzoek van psycholoog Dan Ariely blijkt dat betalen met de creditcard consumenten minder emotioneel raakt dan afrekenen op een andere manier. Dit komt met name doordat het moment van de feitelijke betaling wordt uitgesteld. Zo voelen vakantiegangers de ‘pijn’ van uitgaven die met de creditcard worden afgerekend, pas weken later.

Deel dit artikel

Reacties